Πώς θα ενημερώσετε το παιδί σας για το sex

 • font size decrease font size increase font size
 • Print
 • Email
 • Share on Facebook

Το να μιλήσετε στο παιδί σας για την αγάπη και τον έρωτα, καθώς και για τις ιδιαίτερες σχέσεις των ανθρώπων και το sex, είναι μια σημαντική ευθύνη του ρόλου σας, ως γονείς.

Θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό, αν καταφέρνατε να δημιουργήσετε ένα συναισθηματικό κλίμα όπου το παιδί σας να αισθάνεται άνετα, βολικά και ελεύθερα, ώστε να συζητήσετε αυτά τα θέματα. Παρόλα αυτά συμβαίνει συχνά οι γονείς να αποφεύγουν ή να αναβάλουν για αργότερα αυτή τη συζήτηση. Κάθε χρόνο περίπου 1.000.000 νεαρές έφηβες κοπέλες μένουν έγκυες στις Η.Π.Α. και 3.000 έφηβοι κολλάνε μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. 

Τα παιδιά και οι έφηβοι, τώρα περισσότερο από ποτέ, έχουν ανάγκη ενημέρωσης και καθοδήγησης από τους γονείς, προκειμένου να υιοθετήσουν μια σωστή και κατάλληλη στάση απέναντι σε σεξουαλικά θέματα. Αυτό είναι ακόμη ποιο σημαντικό στις μέρες μας γιατί με τόσα που βλέπουν και ακούν σήμερα οι νέοι, κατακλύζονται από ερεθίσματα και μπερδεύονται. Το να συζητήσουν για το sex μπορεί να κάνει τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά να νιώσουν άβολα. Οι γονείς θα πρέπει να καταφέρουν να προσαρμόσουν αυτά που έχουν  να πουν, στο επίπεδο κατανόησης και ωριμότητας των παιδιών τους και  να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους για πληροφόρηση, απαντώντας στις ερωτήσεις τους και δίνοντας ούτε λιγότερες αλλά ούτε και περισσότερες πληροφορίες, ικανοποιώντας τη φυσική περιέργεια των παιδιών. 

Επίσης, θα ήταν βοηθητική μια συζήτηση με τον παιδίατρο, τον οικογενειακό γιατρό ή τον γυναικολόγο, καθώς επίσης οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία υγείας. Ακόμη υπάρχουν διαθέσιμα βιβλία με εικόνες και σχέδια, που μπορεί να βοηθήσουν την επικοινωνία και την κατανόηση.

Τι πληροφορίες θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά;

Τα παιδιά διαφέρουν πολύ ως προς την περιέργεια που εκδηλώνουν για το sex και τη δυνατότητα κατανόησης και αυτό εξαρτάται κατά πολύ από την ηλικία και την ωριμότητα τους. Καθώς μεγαλώνουν είναι φυσικό και αναμενόμενο να ζητούν να μάθουν όλο και περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από σεξουαλικά θέματα. Πολλά παιδιά έχουν τις δικές τους λέξεις για τα διάφορα μέρη του σώματος. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις που γνωρίζουν και είναι εξοικειωμένα μ’ αυτές προκειμένου να τους μιλήσουμε πιο εύκολα.

Πότε είναι η σωστή ηλικία να ενημερώσουμε το παιδί για το sex;

Η ενημέρωση για το sex πρέπει να ξεκινάει νωρίς , πριν το παιδί να φτάσει στην εφηβεία, και προτού να αναπτύξει συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς. Η ακριβής ηλικία στην οποία οι πληροφορίες πρέπει να παρασχεθούν εξαρτάται από τη σωματική, συναισθηματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών καθώς επίσης και του επιπέδου κατανόησής τους. Σχετικά με το ποιες πληροφορίες θα πρέπει να δίνονται στο παιδί εξαρτάται από το άτομο που δίνει τις πληροφορίες αλλά κυρίως από το τι θέλει το ίδιο το παιδί να μάθει.

Είναι σημαντικό να μην καθυστερήσει πολύ  η παροχή των πληροφοριών στους νέους αλλά να αρχίσει όταν είναι παιδιά. Η παροχή των βασικών πληροφοριών αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία, πιο σύνθετες γνώσεις διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Παραδείγματος χάριν, όταν είναι πολύ μικρά, τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για το πώς οι άνθρωποι αυξάνονται και αλλάζουν κατά τη διάρκεια του χρόνου, δηλαδή για το πώς γίνονται τα μωρά και πώς τα μωρά γίνονται παιδιά και έπειτα ενήλικοι. Αυτό παρέχει τη βάση στην οποία καταλαβαίνουν περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες για την εφηβεία που παρέχεται στα προ-εφηβικά έτη. Μπορούν επίσης όταν είναι μικρότερα σε ηλικία, να τους παρέχονται οι πληροφορίες για τους ιούς και τα μικρόβια που επιτίθενται στο σώμα. Αυτό παρέχει τη βάση για να κατανοήσουν  αργότερα  τις μολύνσεις που μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ένα παιδάκι 5 ετών θα είναι ικανοποιημένο με μια απλή εξήγηση, του τύπου «Τα μωρά προέρχονται από ένα μικρό σποράκι που μεγαλώνει σε ένα ειδικό μέρος στη κοιλίτσα της μαμάς. Όταν το σποράκι του μπαμπά ταιριάζει και ενωθεί με το σποράκι της μαμάς, γίνεται η αρχή και σιγά-σιγά μεγαλώνει και γεννιέται το μωρό». Οι γονείς μπορούν επίσης να αναφέρουν ότι το «σποράκι του μπαμπά», ονομάζεται «σπέρμα» και προέρχεται από τους όρχεις του, ενώ τις μαμάς λέγεται «ωάριο» και όταν αυτά ενωθούν, το μωρό που πρόκειται να γεννηθεί μεγαλώνει μέσα στη μήτρα. Εκεί το μωρό αναπτύσσεται για εννέα μήνες, ώσπου να γίνει αρκετά δυνατό και μετά να γεννηθεί. Ένα παιδί 11 ετών είναι φυσικό να θέλει να μάθει περισσότερα και τότε οι γονείς μπορούν να του μιλήσουν για το πώς ένας άντρας ερωτεύεται μια γυναίκα και πώς οι δύο μαζί αποφασίζουν να κάνουν έρωτα.

Η παροχή των βασικών πληροφοριών αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία  πιο σύνθετες γνώσεις αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για το ότι η παροχή των πληροφοριών για το sex και τη σεξουαλικότητα ξυπνά την περιέργεια και μπορεί να οδηγήσει στο σεξουαλικό πειραματισμό. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο (επιστημονικό και μη)  που να αποδεικνύει ότι αυτό συμβαίνει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι νέοι μπορούν να αποθηκεύσουν πληροφορίες παρεχόμενες οποιαδήποτε στιγμή, και να τις χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. 

Μερικές φορές είναι δύσκολο για τους ενηλίκους να ξέρουν πότε πρέπει να αναπτύξουν το θέμα. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί μια ανοιχτή σχέση με τα παιδιά, κατά την οποία  παρέχονται οι ευκαιρίες να υποβληθούν ερωτήσεις από την πλευρά των παιδιών. Οι γονείς μπορούν επίσης να είναι δυναμικοί και να συμμετέχουν στις συζητήσεις των νέων για το sex, τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις. Φυσικά, πολλοί γονείς και τα παιδιά τους αισθάνονται άβολα για μερικές πτυχές του θέματος . Μια γενική αναφορά σχετικά με τις αξίες, στάσεις, και απόψεις μπορεί να φανεί χρήσιμη, για να ξεπεράσουμε την αρχική αμηχανία.

Η καλύτερη βάση για να προχωρήσουμε, είναι μια υγιής σχέση μέσα στην οποία ένα νεαρό άτομο αισθάνεται άνετα και ικανό να υποβάλει μια ερώτηση ή να αναπτύξει ένα ζήτημα που επιθυμεί μια απάντηση ή πληροφορίες. Έχει αποδειχθεί ότι στις χώρες όπως την Ολλανδία, όπου πολλές οικογένειες  θεωρούν ως σημαντική ευθύνη τους να μιλήσουν ανοιχτά με τα παιδιά για το sex και τη σεξουαλικότητα, αυτό συμβάλλει στη μεγαλύτερη πολιτιστική ειλικρίνεια για το sex και τη σεξουαλικότητα και συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της υγιούς σεξουαλικότητας μεταξύ των νέων.

  

ΠΡΟ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΕΦΗΒΕΙΑ 

Οι νέοι παίρνουν τις πληροφορίες για το sex και τη σεξουαλικότητα από ένα ευρύ φάσμα  πηγών: μέσω πληροφοριών που ανταλλάσσουν μεταξύ τους, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, διαφημίσεις, περιοδικά), καθώς επίσης και μέσω των διάφορων  φυλλαδίων που κυκλοφορούν σχετικά με το θέμα, των βιβλίων και του Internet (όπωςwww.avert.org) που προορίζονται να είναι πηγές πληροφοριών για το sex και τη σεξουαλικότητα. Μερικά από αυτά θα είναι ακριβή και μερικά ανακριβή. Ο στόχος της ενημέρωσης για το sex, είναι επομένως να ανακαλύψουμε ποιοι νέοι γνωρίζουν ήδη σωστές  πληροφορίες σχετικά με το θέμα και την προσθήκη στην υπάρχουσα γνώση τους, νέων πληροφοριών καθώς  και τη διόρθωση οποιασδήποτε παραπληροφόρησης που μπορούν να έχουν. Παραδείγματος χάριν, οι νέοι μπορεί να είχαν ακούσει ότι τα προφυλακτικά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στο HIV/AIDS ή ότι υπάρχει μια θεραπεία για το AIDS. Είναι σημαντικό να παρασχεθούν οι πληροφορίες που διορθώνουν τις μπερδεμένες πεποιθήσεις. Χωρίς σωστές πληροφορίες οι νέοι μπορούν να τεθούν σε πολύ  μεγάλο κίνδυνο.

Οι νέοι πρέπει να έχουν τις πληροφορίες  σχετικά με τα εξής θέματα:

 • Σεξουαλική ανάπτυξη
 • Αναπαραγωγή
 • Αντισύλληψη
 • Σχέσεις

Πρέπει να έχουν τις πληροφορίες σχετικά με  τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που συνδέονται με την εφηβεία και τη σεξουαλική αναπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της γονιμότητας και της σύλληψης καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του HIV/ AIDS.

Πρέπει επίσης να ξέρουν για την αντισύλληψη και τον έλεγχο γέννησης συμπεριλαμβανομένων των τρόπων αντισύλληψης που υπάρχουν, πώς λειτουργούν, πώς οι άνθρωποι τους χρησιμοποιούν, πώς αποφασίζουν για ποιο θα χρησιμοποιήσουν και ποιο όχι, και πώς αυτοί μπορούν να ληφθούν.

Από την άποψη των πληροφοριών σχετικά με τις σχέσεις, πρέπει να ξέρουν για ποια είδη σχέσεων υπάρχουν, για την αγάπη και την αφοσίωση, τον γάμο και τη συντροφικότητα. Επίσης, καλό είναι να τους δώσουμε πληροφορίες σχετικά με τους νόμους σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά και τις σχέσεις καθώς επίσης και τη διαφορετικές  θρησκευτικές και πολιτιστικές απόψεις σχετικά με το sex, τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική ποικιλομορφία.

Επιπλέον, στους νέους πρέπει να παρασχεθούν οι πληροφορίες σχετικά με την άμβλωση, τη σεξουαλικότητα, και την εμπιστευτικότητα,  καθώς επίσης και για των υποστηρικτικών υπηρεσιών  υποστήριξης που είναι διαθέσιμα στην κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε τους νέους για τις υπευθυνότητες και τις συνέπειες της ενεργού σεξουαλικής ζωής. Η πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τα συναισθήματα σχετικά με το sex, είναι θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους.

Η δυνατότητα να κουβεντιάσουν για όλα αυτά, θα βοηθήσει τους έφηβους να πάρουν τις αποφάσεις τους χωρίς να αισθάνονται την πίεση να κάνουν οποιαδήποτε πριν νιώσουν οι ίδιοι ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν. Αν βοηθήσουμε τους νέους να κατανοήσουν ότι αυτές οι αποφάσεις είναι πολλοί σοβαρές και απαιτούν ωριμότητα και υπευθυνότητα, τότε το πιθανότερο είναι να αποφασίσουν σωστά.

Οι έφηβοι είναι σε θέση να συζητήσουν για τον έρωτα και το sex, καθώς και για τις σχέσεις των δύο φίλων και τα ραντεβού. Ίσως να χρειάζονται βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ένταση των σεξουαλικών τους αισθημάτων, την σύγχυση που μπορεί να νιώθουν όσον αφορά την ταυτότητα του φύλλου τους και την ερωτική συμπεριφορά μέσα σε μια σχέση. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες για τον αυνανισμό, τη σεξουαλική διέγερση, την αντισύλληψη, την εγκυμοσύνη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι πολύ συνηθισμένες. Επίσης, κάποιοι έφηβοι αντιμετωπίζουν συγκρούσεις που έχουν να κάνουν με την οικογένεια, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις πολιτιστικές αξίες. 

Η ανοιχτή επικοινωνία και η επαρκής ενημέρωση των εφήβων από τους γονείς, θα βοηθήσουν ώστε οι έφηβοι να αναβάλουν την έναρξη της ενεργού σεξουαλικής δράσης και όταν ξεκινήσουν, να χρησιμοποιήσουν σωστά τις κατάλληλες αντισυλληπτικές μεθόδους.

 Όταν συζητάτε με τα παιδιά και τους εφήβους είναι πολύ σημαντικό να:

 • Τους ενθαρρύνεται να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ερωτήσεις που έχουν.
 • Να διατηρήσετε μία ήρεμη ατμόσφαιρα χωρίς κριτική στάση απέναντι τους, προκειμένου να διευκολύνετε τη συμμετοχή τους στη συζήτηση.
 • Να χρησιμοποιήσετε λέξεις που είναι κατανοητές και κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται άνετα.
 • Να προσπαθήσετε να καθορίσετε το επίπεδο των γνώσεων και της κατανόησης, που έχει το παιδί σας.
 • Να διατηρήσετε την αίσθηση του χιούμορ και να μην φοβάστε να εκφράσετε και τα προσωπικά σας συναισθήματα, ομολογώντας ότι εσείς νιώθετε άβολα, κάνοντας αυτή τη συζήτηση.
 • Να τονίσετε τη σχέση του sex με τον έρωτα, την αγάπη, την οικειότητα, την ανάγκη για τρυφερότητα και σεβασμό του ενός συντρόφου από τον άλλον.
 • Να είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία και να μοιραστείτε τις προσωπικές αξίες και ανησυχίες.
 • Να συζητήσετε για τη μεγάλη σημασία που ‘έχει η υπευθυνότητα στην επιλογή και στη λήψη αποφάσεων.
 • Να βοηθήσετε το παιδί σας να σκεφτεί τα «υπέρ» και τα «κατά», προκειμένου να κάνει την επιλογή του.

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να μάθουν για το sex και να υιοθετήσουν μια υγιή και θετική στάση, αν αναπτύξουν μια ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία όσον αφορά τις υπευθυνότητες, το sex και τις επιλογές τους. 

back to top

Αποστολή μας είναι η έγκαιρη Αναγνώριση, Διάγνωση, Θεραπεία μέσω πρώιμης παιδικής παρέμβασης. Συνεργαζόμαστε με τους γονείς, το σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία, 

Περισσότερα »

Επικοινωνία

Kάθε άτομο έχει κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να επιτύχει στο σχολείο, στην εργασία του και στην προσωπική του ζωή.

 • Ιωάννου Γκούρα 54-58, 
 • ΆνωΤούμπα, 54352
 • τηλ.& φαξ: 2310 933171
 • κινητό: 6947 936161
 • e-mail: info[at]kentropaidiou.gr

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN