Η μετάβαση στην Α΄ Δημοτικού

 • font size decrease font size increase font size
 • Print
 • Email
 • Share on Facebook

Του χρόνου θα πάω  Α΄ Δημοτικού!
Το πρώτο του κλάμα, τα πρώτα του βήματα, οι πρώτες του λέξεις.
Τώρα, έξι χρονών πια, ετοιμάζεται για την Α΄ Δημοτικού.

 Αλήθεια, πόσο έτοιμο είναι το παιδί σας για το Δημοτικό Σχολείο;
Μπορείτε από τώρα να το ελέγξετε και να προετοιμαστείτε κατάλληλα. 

 Μια μαμά σκέφτεται και μονολογεί:

“Ο μεγάλος μου γιος πέταξε την τσάντα στο δωμάτιο του και έτρεξε στην κουζίνα. Έχει μόλις επιστρέψει από το σχολείο και βιάζεται να ετοιμαστεί για τα αγγλικά του. Ευτυχώς δεν έχει πρόβλημα με τα μαθήματα. Τα καταφέρνει από μόνος του περίφημα. Ίσως γιατί από τα τρία του χρόνια πήγαινε στον παιδικό σταθμό. Ο μικρός μου, πήγε φέτος νηπιαγωγείο και του χρόνου ξεκινά στην Α’ Δημοτικού. Από το σχολείο του μου ανέφεραν ότι γράφει ανάποδα και ότι δυσκολεύεται στην αντιγραφή. Δεν ανησυχώ τόσο γιατί ακόμη δεν λέει καθαρά το “ρ”, αλλά γιατί δεν δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα “μαθήματα του”. Του κουράζει -και πολλές φορές τον εκνευρίζει- οτιδήποτε σχετίζεται με χαρτί και μολυβί. Έτσι, με την παρότρυνση της νηπιαγωγού του, ξεκινήσαμε μια σειρά από επισκέψεις σε ειδικούς για να ελέγξουμε την αναπτυξιακή του ωριμότητα. Το βασικό ερώτημα είναι ένα: πόσο έτοιμο είναι το παιδί για το Δημοτικό Σχολείο;” 

Η παραπάνω μικρή αφήγηση μπορεί να είναι και φανταστική, αλλά είναι αντιπροσωπευτική του προβληματισμού των γονέων σχετικά με τη μετάβαση των παιδιών τους στο Δημοτικό Σχολείο. Ας εξετάσουμε το τι μπορείτε -ή το τι πρέπει- να κάνετε τους μήνες που μας απομένουν, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ακούει; Βλέπει;  

Ας ξεκινήσουμε με μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και ωτορινολαρυγγολόγο. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το παιδί δεν έχει προβλήματα όρασης, ότι βλέπει καθαρά, ότι η οπτική του αντίληψη λειτουργεί κανονικά. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι μάταιο να προσπαθούμε για εξάσκηση της παρατηρητικότητας, για ικανότητα αντιγραφής, για σωστή εκμάθηση της γραφής. Είναι άδικο να περιμένουμε να ανταποκριθεί το παιδί στις μαθησιακές απαιτήσεις του σχολείου, όταν η όραση του δεν τον βοήθα.

Το ίδιο ισχύει και για την ακοή του. Ακούει καλά; Ακούει καθαρά; Πολλές φορές, πίσω από προβλήματα στην προφορά του λόγου, κρύβονται προβλήματα ακοής. Ένα παιδί στα έξι του χρόνια θα πρέπει να έχει αναπτύξει επαρκώς την ακουστική διάκριση και να έχει αποκτήσει μια τέλεια άρθρωση. Με αλλά λόγια, θα πρέπει να μπορεί να ξεχωρίσει έναν συγκεκριμένο φθόγγο μέσα σε μια λέξη π.χ.: πόσα “α” έχει η λέξη “πατάτα”, ή να διακρίνει τις ηχητικές ομοιότητες και διάφορες από παρόμοιες λέξεις όπως: μύλος, φίλος, ψύλλος. Ταυτόχρονα, περιμένουμε από ένα εξάχρονο παιδί να προφέρει -σχεδόν τέλεια- όλους τους φθόγγους. Είναι ανεκτό να δυσκολεύεται σε μεγάλες ή σύνθετες λέξεις.

 Με ένα βιβλίο συντροφιά 

Ουφ! Τελειώσατε με τους γιατρούς. Πιο χαλαροί πια, συνεχίζετε την βόλτα σας. Μια επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο είναι επιβεβλημένη. Αναζητήστε βιβλία προσχολικής ηλικίας σχετικά με την προγραφή και τις προμαθηματικές έννοιες. Αποφύγετε τα σχολικά βοηθήματα για τα παιδία της Πρώτης. Είναι πιο δύσκολα και την στιγμή αυτή περισσότερο θα σας δυσκολέψουν, παρά θα σας βοηθήσουν. Ξεφυλλίστε τα βιβλία και προσέξτε για ασκήσεις-παιχνίδια σχετικά με: παρατηρητικότητα, μνήμη, χρονική και λογική σειρά, αναγνώριση και αντιγραφή σχημάτων. Αφού διαλέξατε το κατάλληλο βιβλίο, προμηθευτείτε χρώματα, μολυβιά, λευκά χαρτιά, ψαλιδιά και είστε έτοιμοι για την μελέτη στο σπίτι. Συνήθως, η βασική προετοιμασία που γίνεται σε ένα καλό παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, είναι αρκετή για την προετοιμασία του παιδιού. Δουλεύοντας μαζί στο σπίτι, ίσως ανακαλύψετε δυσκολίες και αδυναμίες του παιδιού σας που, μέχρι τώρα, πέρασαν απαρατήρητες από το σχολείο. Όμως, μην υπερβάλετε. Δυο δεκαπεντάλεπτα ημερησίως, με ένα μεσοδιάστημα τουλάχιστον μιας ώρας, είναι αρκετά. Οι μέρες των διακοπών, τα Σαββατοκύριακα, οι γιορτές εξαιρούνται από τις “μέρες μελέτης”. Το παιχνίδι, ιδιαίτερα το κινητικό, θα πρέπει να ισοσταθμίζουν τις ώρες μπροστά σε ένα βιβλίο ή ένα φύλλο χαρτί.

Σε ορισμένα βιβλία θα βρείτε και οδηγίες προς τους γονείς για την σωστή προετοιμασία των παιδιών. 

Ο εξάχρονος Κωστάκης σκέφτεται και μονολογεί …

 Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε σε λόγια τα συναισθήματα ενός νηπίου, παραμονές της ένταξης του στην Α΄ Δημοτικού. Παρακάτω ακολουθεί μια υποθετική «αφήγηση» του εξάχρονου Γιωργάκη που σκέφτεται και μονολογεί. Ίσως τα δικά του απλοϊκά λόγια να καταδεικνύουν με περισσότερη σαφήνεια τα συναισθήματα του κάθε παιδιού σ’ αυτή την περίοδο. Ας τον ακούσουμε λοιπόν …

«Εγώ ξέρω ότι θα πάω Πρώτη. Εγώ το ήξερα και παλιά, πριν γίνει καλοκαίρι. Εγώ άκουγα τη μαμά που έλεγε : «…. του χρόνου να δούμε …» και κουνούσε το κεφάλι της. Δεν ξέρω γιατί κουνούσε το κεφάλι της, αλλά εμένα δεν μου άρεσε.

Νομίζω ότι η Πρώτη είναι κάποιο μυστικό.
Στον Παιδικό είχαμε μια δασκάλα που ήταν πολύ όμορφη. Ήταν και καλή. Στην Πρώτη θα έχουμε άλλη δασκάλα. Εγώ δεν ξέρω αν θα με αγαπάει. Εγώ λέω ότι δεν θέλω άλλη  δασκάλα, ούτε άλλο σχολείο.

Ο φίλος μου ο Τάσος ξέρει, γιατί αυτός είναι πιο μεγάλος. Αυτός ο φίλος μου ο Τάσος είπε ότι στην Πρώτη δεν παίζουνε με πλαστελίνες και δακτυλομπογιές. Μήπως αυτό είναι το μυστικό και η μαμά δεν το λέει και κουνάει το κεφάλι της; Και η Μαρία θα πάει στην Πρώτη. Άμα κλαίει, θα της λέω: «Μαρία μην κλαις, η δασκάλα σ’ αγαπάει».

Και αν πάει κανείς να την χτυπήσει, θα του δώσω μια κλωτσιά και μια μπουνιά, γιατί εγώ είμαι μεγάλος και δεν κλαίω και αγαπάω και τη Μαρία. Έτσι θα λέω και μπορεί τότε να με αφήσει να την αγκαλιάσω. Μπορεί να είναι καλά στην Πρώτη. Μπορεί …»

 

Προετοιμασία για την μετάβαση στην Α΄ Δημοτικού Με το τέλος του νηπιαγωγείου, κλείνει και ένα κεφάλαιο στη ζωή των παιδιών. Αποχαιρετούν την νηπιακή τους ηλικία και ταυτόχρονα αποχαιρετούν το ξένοιαστο παιχνίδι, την ανεμελιά της κάθε ημέρας και γίνονται οι μικροί μαθητές της Α΄ Δημοτικού. Ξέρουμε ότι όλους σας απασχολεί το θέμα αυτό: • σε ποιο σχολείο θα πάει, • θα τα καταφέρει, • θα είναι βολικό το πρόγραμμα, • πως θα αντιδράσει το παιδί; Να είστε σίγουροι ότι και τα παιδιά έχουν τις ανάλογες αγωνίες και ανησυχίες. Υπάρχουν και ορισμένα πράγματα που μπορείτε εσείς να μεθοδεύσετε από το σπίτι για να βοηθήσετε τα παιδιά. Προηγουμένως αναφέραμε ορισμένα σημεία προβληματισμού των ενηλίκων. Ας δούμε τώρα μερικά από τα βασικά άγχη των παιδιών : • θα τα καταφέρω; • θα με αγαπήσουν; • θα έχω φίλους; • θα με χτυπάνε οι πιο μεγάλοι; • θα με ξέρουν οι δάσκαλοι; Ως γονείς γνωρίζετε καλά τις αντιδράσεις των παιδιών σας και μπορείτε να καταλάβετε τι από όλα τους απασχολεί περισσότερο. Υπάρχουν όμως και ορισμένες «καλυμμένες» αντιδράσεις τους που δηλώνουν παρόμοιες αγωνίες όπως:

 

 • «Δεν είμαι μεγάλος, είμαι μωρό! Δεν μπορώ να πάω στο σχολείο!»
 • Έντονη αυθόρμητη ενασχόληση με βιβλία την περίοδο των διακοπών.
 • Δεν αγαπώ το παλιό σχολείο. Το παλιό σχολείο είναι κακό»
 • Δεν αγαπώ το νέο μου σχολείο. Το νέο σχολείο είναι κακό»

 Είναι εύκολο να αποκωδικοποιήσετε αυτά τα μηνύματα. Δώστε στα παιδιά τις καθησυχαστικές απαντήσεις που περιμένουν. Μεταδώστε τους τη σιγουριά σας. Δείξτε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του.

 

Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί τους … Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, καλό είναι να μεθοδεύσουμε και μία σειρά από ενέργειες όπως : 1. Αποφασίστε σύντομα σε ποιο σχολείο θα πάει το παιδί. Κατά την διαδικασία της επιλογής, καλό είναι το παιδί να μην επισκεφθεί πολλά σχολεία. Ας έρθει σε επαφή με τα δύο-τρία επικρατέστερα και τότε μπορείτε να ζητήσετε την γνώμη του για το ποιο προτιμά. 2. Μάθετε ποίοι από τους φίλους του θα είναι και συμμαθητές του και ελάτε σε επαφή μαζί τους. Αν δεν έχει κανένα, τότε ελάτε σε επαφή με γειτονόπουλα που θα πάνε στο ίδιο σχολείο. 3. Επισκεφθείτε με το παιδί το σχολείο που τελικά επιλέξατε και αν είναι σίγουρο το ποιος θα είναι ο/ η Δάσκαλος του, ο/ η Διευθυντής του, η τάξη του, τότε να του τα γνωρίσετε. 4. Παρατηρήστε μαζί με το παιδί την αυλή του σχολείου την ώρα του διαλείμματος.

 

  • Κουβεντιάστε με το παιδί όλα τα παραπάνω. Μεταδώστε του την δική σας σιγουριά, ότι είναι αρκετά μεγάλο και ώριμο και ότι θα τα καταφέρει. Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα δικά σας άγχη και αγωνίες και να μην τα μεταδίδετε στο παιδί.
  • Η διαδικασία της προετοιμασίας πρέπει να έχει χαρούμενο τόνο. Προσπαθήστε να συνδυάσετε την έναρξη του σχολείου με ένα χαρούμενο γεγονός (π.χ. γενέθλια, γιορτή κ.τ.λ.)
 

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ 

Η χρονολογική ηλικία μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλές κριτήριο για την αξιολόγηση της ικανότητας των παιδιών για σχολική μάθηση, για την εκτίμηση δηλαδή της σχολικής ετοιμότητας. Και αυτό, γιατί λόγω των μεγάλων ατομικών διαφορών ένα παιδί 5,5 -6  ετών μπορεί να είναι έτοιμο για την Α΄ τάξη ενώ ένα άλλο να μην είναι. Επομένως, δεν υπάρχει μια «μαγική ηλικία», ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο που να καθορίζει πότε το παιδί είναι έτοιμο για την εγγραφή του στο δημοτικό. Η παρουσία επομένως μιας σειράς γνωστικών και ψυχολογικών δεξιοτήτων είναι αυτές που καθορίζουν την ετοιμότητα του παιδιού για σχολική μάθηση και όχι απλά η χρονολογική του ηλικία

Η έννοια της ετοιμότητας αναφέρεται καταρχήν στη γνωστική ικανότητα του παιδιού να δέχεται πληροφορίες και να τις επεξεργάζεται, δηλαδή στην ετοιμότητα της μάθησης. Επίσης, αναφέρεται και στις ψυχοκοινωνικές δεξιότητες του παιδιού, όπως:

 • η ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής,
 • η ικανότητα αυτοελέγχου,
 • η ικανότητα υπακοής σε οδηγίες,
 • η ικανότητα προσαρμογής και συμμετοχής σε ομαδικές διαδικασίες κτλ. 

Πώς εμφανίζεται η ετοιμότητα για σχολική μάθηση; Πως επιτυγχάνεται η ετοιμότητα για μάθηση; 

Η απάντηση είναι  ότι παρουσιάζεται αλλά και προωθείται με τρεις κυρίως τρόπους:

 • Η ετοιμότητα είναι ένα γνώρισμα ωριμότητας και εδώ ο παράγοντας ηλικίας παίζει σημαντικό ρόλο αν και όχι το μοναδικό, λόγω των ατομικών διαφορών. Η ωριμότητα λοιπόν θέτει τη βάση για επιτυχή μάθηση.
 • Η ετοιμότητα για μάθηση προκαλείται μέσα από μια κατάλληλη για το παιδί αναπαράσταση του αντικειμένου της μάθησης,  όταν δηλαδή η διδασκαλία παρουσιάζεται με τρόπο που «ταιριάζει στο μαθητή». Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη μεθοδολογία, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν αποτελεσματικά τις σχολικές δεξιότητες και σε μικρότερη ηλικία.
 • Η ετοιμότητα του παιδιού εξαρτάται από την προηγούμενη μάθηση του. Μια πρώιμη τριβή με τα θέματα που δίνονται για μάθηση οδηγεί σε άνοδο της ετοιμότητας. Μιλούμε επομένως για «στάδια μάθησης», τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν μια ορισμένη σειρά. Γι’ αυτό το τρίτο σημείο, σημαντικό ρόλο προφανώς παίζει το «πρόγραμμα διδασκαλίας» εφόσον μιλάμε για συγκεκριμένη παρουσίαση «σταδίων μάθησης». 

Αυτοί οι τρεις παράγοντες λοιπόν καθορίζουν την ετοιμότητα του παιδιού για σχολική φοίτηση: η ωρίμανση, οι μέθοδοι και η ευελιξία της διδασκαλίας και το πρόγραμμα διδασκαλίας ή καλύτερα η τριβή και εξάσκηση με τις γνωστικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες που αναφέρθηκαν παραπάνω. 

 

 Πώς μπορώ να βοηθήσω; (για τους γονείς) 

 • Διαβάζουμε βιβλία μαζί του με πολλές εικόνες. Φαντάζεται τη συνέχεια των παραμυθιών και τη διηγείται με δικά του λόγια.
 • Διορθώνω-επαναλαμβάνω σωστά που προφέρει λανθασμένα χωρίς να τονίζω το λάθος.
 • Κάθομαι μαζί του συγκεκριμένο χρόνο για μια δραστηριότητα που του αρέσει (π.χ. ζωγραφιά) και του ζητώ να συνεχίσει μόνο του για περίπου το ίδιο διάστημα.
 • Απομακρύνω τα πολλά παιχνίδια και ερεθίσματα διευκολύνοντας το παιδί να συγκεντρωθεί.
 • Παίζουμε το παιχνίδι «αυτοκίνητο με φλας», δίνουμε εντολές για κίνηση, μπρος -πίσω, μέσα- έξω (από το γκαράζ),και ανάβουμε φλας για δεξιά ή αριστερά.
 • Ζωγραφίζει με υπόδειξη σε πλαίσιο.
 • Ενθαρρύνω το παιδί να προχωρά από τα ευκολότερα στα δυσκολότερα.
 • Παίζουμε το παιχνίδι «είναι όμοια αλλά κάπου διαφέρουν».
 • Παίζουμε το παιχνίδι «από το μικρό στο μεγαλύτερο» και «από το ψηλό στο ψηλότερο».
 • Του δίνω το ρόλο του μεγάλου.
 • Διηγούμαι μικρές ιστορίες με ολοκληρωμένες προτάσεις. Το παιδί ζωγραφίζει και επαναλαμβάνει περίληψη ή τμήμα της ιστορίας με σύνθετη πρόταση.
 • Περιμένω να τελειώσει αυτό που θέλει να πει, αποφεύγοντας να του δείξω το άγχος ή τη δυσφορία μου «έχεις όλο το χρόνο να μου πεις αυτό που θέλεις».
 • Αυξάνουμε σταδιακά το χρόνο συνεργασίας μαζί του (ζωγραφιά, άσκηση), επιβραβεύοντας το.
 • Κάνουμε συμφωνίες που τηρούμε «θα περιμένεις 5 λεπτά να τελειώσω και μετά θα είμαι στη διάθεσή σου».
 • Χρησιμοποιούμε εικόνες με διαδοχή δραστηριοτήτων πρωί-μεσημέρι- βράδυ, μέρες -εποχές.
 • Κόβει με ψαλίδι ευθεία, τετράγωνο, κύκλο.
 • Δε σβήνω, διορθώνω αλλά προσπαθούμε σε μια άλλη λευκή σελίδα.
 • Παίζουμε ντόμινο.
 • Παίζουμε το παιχνίδι «μάζεψε τα περισσότερα», «βρες το ποτήρι με το λιγότερο χυμό».
 • Πηγαίνουμε σε παιδικές χαρές.
 • Διοργανώνω πάρτι.
 • Δεν το μαλώνουμε σε «μικροατυχήματα».

Τι ισχύει στη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας; 

Από το 1964 μέχρι και πρόσφατα, η ηλικία εγγραφής των παιδιών στην Α’ Δημοτικού ήταν τα 51/5 χρόνια. Η πρώιμη σχετικά αυτή  ηλικία αποτελούσε και το μοναδικό κριτήριο γραφής των μαθητών, ενώ η σχολική ετοιμότητα δεν αξιολογείται. Τα κριτήρια εγγραφής στην πρώτη δημοτικού  πλέον είναι να εγγράφονται οι μαθητές που συμπληρώνουν στις 31 Δεκεμβρίου το 6ο χρόνο της ζωής του. Δηλαδή για το σχολικό έτος 2005-2006, στην πρώτη δημοτικού γράφτηκαν παιδιά που έχουν γεννηθεί την χρονολογία 1999.  Η διαφορά ηλικίας μεταξύ των μαθητών της Α τάξης φτάνει μέχρι και σχεδόν 12 μήνες και επομένως, η ανομοιογένεια των μαθητών ως προς την ηλικία μπορεί να προκαλέσει πολλά και σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της ανομοιογένειας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με ένα ευέλικτο σχολικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει να μάθει με το δικό του ρυθμό και το αντικείμενο που μπορεί. Η προϋπόθεση όμως αυτή δεν υπάρχει αφού το αναλυτικό πρόγραμμα του δημοτικού είναι αυστηρά καθορισμένο και δεν επιτρέπει την προσαρμογή της διδασκαλίας στο εξελικτικό επίπεδο του κάθε μαθητή. Όλοι οι μαθητές σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να διδαχθούν συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα με τον ίδιο ρυθμό και τρόπο διδασκαλίας. Πολλές χώρες, εκτός από την χρονολογική ηλικία έχουν καθιερώσει και τεστ σχολικής ετοιμότητας, τα οποία χορηγούνται στους μαθητές πριν από τη σχολική τους φοίτηση έτσι ώστε να εντοπίζονται τα κενά του κάθε μαθητή, οι αδυναμίες, αλλά και τα δυνατά του σημεία. 

Γιατί είναι σημαντικό το παιδί να είναι έτοιμο για την εγγραφή του στην Α΄ Δημοτικού; 

Γιατί ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που έγιναν τελευταία για να μην «εισπράττει» ο μαθητής την αποτυχία με μέτρα όπως η κατάργηση της βαθμολογίας στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ο μαθητής που δεν τα καταφέρνει να ανταποκριθεί στις σχολικές απαιτήσεις, συναισθάνεται την αποτυχία γιατί προχωρεί  στις τάξεις πιθανόν χωρίς να έχει μάθει ανάγνωση ή γραφή ή να έχει καλύψει ουσιώδη κενά. Η σχολική αποτυχία ιδίως στην αρχή της σχολικής σταδιοδρομίας, έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μελλοντική σχολική επίδοση και προσαρμογή του παιδιού. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα από την πλευρά του δασκάλου να ακολουθεί τα παιδιά στον ρυθμό τους και να αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ατομικές διαφορές στην Α’ Δημοτικού. Εάν δεν υπάρχει αυτή η αναγνώριση, το παιδί θεωρεί ότι είναι «αποτυχημένο», μια πεποίθηση που το ακολουθεί συχνά σε όλη του τη σχολική ζωή, μειώνοντας την αυτοπεποίθηση του και αυξάνονται συνεχώς τα κενά της μάθηση.  

Επομένως, δεν υπάρχει μια προκαθορισμένα «μαγική ηλικία» που να καθορίζει πότε το παιδί είναι έτοιμο. Ετοιμότητα επίσης δεν σημαίνει ότι το παιδί έχει αποκτήσει όλες τις γνωστικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες πριν να πάει στο σχολείο αλλά ότι έχει τη δυνατότητα να τις αποκτήσει μέσα από την εμπειρία και την επανάληψη

Οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν σε συνεργασία και με τους νηπιαγωγούς που γνωρίζουν το παιδί, εάν φαίνεται να έχει φθάσει στο επίπεδο ετοιμότητας που χρειάζεται. 

Αγαπητοί  Γονείς,

Σίγουρα κάθε αρχή και δύσκολη. Αν όλοι μας αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σιγουριά και ψυχραιμία, τότε μετά από λίγο η πρώτη φορά στο σχολείο θα είναι για μικρούς και μεγάλους μια ακόμη γλυκιά ανάμνηση.

                        Καλή Χρονιά!!!

back to top

Αποστολή μας είναι η έγκαιρη Αναγνώριση, Διάγνωση, Θεραπεία μέσω πρώιμης παιδικής παρέμβασης. Συνεργαζόμαστε με τους γονείς, το σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία, 

Περισσότερα »

Επικοινωνία

Kάθε άτομο έχει κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να επιτύχει στο σχολείο, στην εργασία του και στην προσωπική του ζωή.

 • Ιωάννου Γκούρα 54-58, 
 • ΆνωΤούμπα, 54352
 • τηλ.& φαξ: 2310 933171
 • κινητό: 6947 936161
 • e-mail: info[at]kentropaidiou.gr

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN