Τί είναι η Εργοθεραπεία

 • font size decrease font size increase font size
 • Print
 • Email
 • Share on Facebook

Όλοι έχουν κάποια δουλειά ή απασχόληση. Η δουλειά των παιδιών είναι να μεγαλώνουν, να μαθαίνουν , να μελετούν και βεβαίως να παίζουν.

Ο ρόλος του εργοθεραπευτή είναι να δουλέψει με παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες σε πρακτικές και κοινωνικές δεξιότητες  απαραίτητες για την καθημερινότητα της ζωής  τους.  Ένας εργοθεραπευτής έχει ως στόχο να βοηθήσει το παιδί να είναι όσο το δυνατόν γίνεται σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά ανεξάρτητος. 

                  

Η εργοθεραπεία (occupational therapy) βοηθά τα παιδιά που παρουσιάζουν σωματικές, αισθητηριακές ή οι γνωστικές δυσκολίες να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών τους, να βάζουν τα παπούτσια τους και τις κάλτσες τους, κτλ.

Επιπλέον, ο εργοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει κάποιο παιδί στον τρόπο που κρατά το μολύβι του όταν γράφει, έτσι ώστε να βελτιωθεί ο γραφοκινητικός του συντονισμός. Επίσης μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να αναπτύξει μαθησιακές στρατηγικές έτσι ώστε να βελτιωθεί η συγκέντρωση του στην τάξη και στην ώρα των σχολικών του καθηκόντων. 

Η εργοθεραπεία βοηθά να παιδιά με ειδικές ανάγκες να είναι όσο το δυνατόν ανεξάρτητα ή ακόμα και όταν ένα παιδί επιστρέφει στο σχολείο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας κάποιας αρρώστιας ή τραυματισμού.

Κάποια λένε ότι ο φυσιοθεραπευτής θα σε πάει εκεί που πρέπει να πας, αλλά ο εργοθεραπευτής θα σε βοηθήσει όταν φτάσεις εκεί.

Ποιός το χρειάζεται;

Πολλά παιδιά ίσως να χρειάζονται εργοθεραπευτή. Σε γενικές γραμμές τα παιδιά που χρειάζονται εργοθεραπεία είναι αυτά που δυσκολεύονται σε καθημερινές δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης, όπως ντύσιμο, δέσιμο κορδονιών, χρήση κουταλιού αλλά και σε δραστηριότητες όπως γράψιμο, ζωγραφική ή ζωγραφίζοντας μέσα σε πλαίσιο.

Επίσης παιδιά με κινητικές αναπηρίες, με αυτισμό και γενικά με αναπτυξιακές διαταραχές μπορούν να βοηθηθούν με την εργοθεραπεία. Συγκεκριμένα, ο εργοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί με αναπτυξιακές διαταραχές να μάθει τρόπους να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον με πιο άνετο και επιτρεπτό τρόπο.

Πέρα από τις κινητικές, αισθητηριακές αναπηρίες και τις αναπτυξιακές διαταραχές ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί εργοθεραπεία όταν έχει κακή στάση σώματος, όταν πέφτει συχνά και χτυπά επάνω σε αντικείμενα και ανθρώπους κατά λάθος ή και επίτηδες.  Όταν δεν συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια (ιδιαίτερα σε κινητικά), και επιλέγει το ίδιο κινητικό παιχνίδι για να εμπλακεί. Επίσης όταν δυσκολεύεται σε δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας όπως κόψιμο με ψαλίδι και ζωγραφική. Όταν δυσκολεύεται να φτιάξει κάποιο παζλ ή άλλου τύπου κατασκευής όπως τουβλάκια κτλ. Τέλος, όταν ένα παιδί δυσκολεύεται να παραμείνει οργανωμένος και καθαρός τόσο στην σχολική τάξη όσο και στο σπίτι του  πιθανόν να χρειάζεται εργοθεραπεία. 

Η παρέμβαση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις ένα παιδί. Αυτό βέβαια προϋποθέτει πάντα την συνεργασία με τους γονείς, τους δασκάλους, τους υπόλοιπους θεραπευτές του παιδιού εάν υπάρχουν κτλ.

Πιθανοί τρόποι υποστήριξης του παιδιού περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: 

 • Εκπαίδευση των γονέων/προσώπων αναφοράς, των δασκάλων και οποιοδήποτε ασχολείται με το παιδί.
 • Μπορεί να πραγματοποιηθούν συνεδρίες σε χώρους εκτός του εργοθεραπευτηρίου ανάλογα με την ζωή και τις δραστηριότητες του παιδιού, όπως στο σπίτι του, στο σχολείο, στο σπίτι της γιαγιάς πάντα με στόχο την οργάνωση του περιβάλλοντος του παιδιού.
 • Επίσης ο εργοθεραπεύτης μπορεί να παραπέμψει σε άλλες ειδικότητες όταν αυτός το θεωρεί απαραίτητο. Μπορεί να προτείνει ειδικό εξοπλισμό κατάλληλο για τις ανάγκες του συγκεκριμένου παιδιού.

Θεραπεία πρόσωπο με πρόσωπο (direct therapy) ή ομαδική θεραπεία. 

back to top

Αποστολή μας είναι η έγκαιρη Αναγνώριση, Διάγνωση, Θεραπεία μέσω πρώιμης παιδικής παρέμβασης. Συνεργαζόμαστε με τους γονείς, το σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία, 

Περισσότερα »

Επικοινωνία

Kάθε άτομο έχει κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να επιτύχει στο σχολείο, στην εργασία του και στην προσωπική του ζωή.

 • Ιωάννου Γκούρα 54-58, 
 • ΆνωΤούμπα, 54352
 • τηλ.& φαξ: 2310 933171
 • κινητό: 6947 936161
 • e-mail: info[at]kentropaidiou.gr

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN