Γιατί τα παιδιά με ΜΔ είναι συχνά μοναχικά παιδιά;

 • font size decrease font size increase font size
 • Print
 • Email
 • Share on Facebook

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, τα παιδιά με ΜΔ πολύ συχνά είναι και μοναχικά.
Δυσκολεύονται να κάνουν φίλους. Εξαιτίας των ΜΔ είναι πολύ δύσκολο για αυτά να ακολουθήσουν τους κανόνες αυτούς που οδηγούν σε φιλίες.
Κάποιες φορές αυτό το κομμάτι είναι πιο δύσκολο για τους γονείς να το χειριστούν από ότι το κομμάτι των ΜΔ. Είναι πολύ στενάχωρο να βλέπεις το παιδί σου να μην έχει φίλους ή να δυσκολεύεται να διατηρήσει τις γνωριμίες ή φιλίες του.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν;
Εάν συνειδητοποιήσετε ότι οι ΜΔ του παιδιού σας παρεμβαίνουν στην κοινωνική του αλληλεπίδραση με τους άλλους, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Προσπαθήστε να κάνετε τα εξής:

 1. Δώστε του οδηγίες για κοινωνικές δεξιότητες που είναι σχετικές, που έχουν να κάνουν με  την πραγματική ζωή και γίνονται σε αληθινό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αφήνουμε ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία για να διδάξουμε  το παιδί μας πώς να αλληλεπιδράσει με τους άλλους. Αυτό πρέπει να συμβαίνει την στιγμή που το παιδί αλληλεπιδρά με άλλους ή αμέσως μετά.
 2. Επικεντρωθείτεσεσυγκεκριμένεςσυμπεριφορές.
 3. Δώστε συμβουλές πριν το παιδί αντιδράσει και επιβραβεύστε το σε κάθε θετική αλληλεπίδραση.

Επιπλέον προτάσεις:

 1. Να είστε θετικό μοντέλο συμπεριφοράς όταν αλληλεπιδράτε με το παιδί σας και με άλλους ανθρώπους.
 2. Ενισχύστε το παιχνίδι ρόλων. Παίξτε κάποιους ρόλους όπως ένας ηθοποιός. Προσποιηθείτε κάποιες κοινωνικές περιστάσεις και κάντε πρόβες πως να συμπεριφερθεί το παιδί.  
 3. Προωθείστε την γενίκευση (generalization). Βοηθείστε το παιδί σας να μάθει πώς και πότε να εφαρμόζει συγκεκριμένες κοινωνικές δεξιότητες σε διαφορετικές περιστάσεις. Για παράδειγμα, μόλις μάθει να παίζει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που παίζεται με την σειρά, εξηγήστε του ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να περιμένει την σειρά του όταν είναι στην ουρά για να αγοράσει παγωτό.

Η κοινωνική επιτυχία χτίζει αυτοπεποίθηση

  • Ένα παιδί με καλές κοινωνικές δεξιότητες θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ευκολία , είτε είναι αυτό η αποδοχή ότι δεν έχει κατανοήσει τις οδηγίες του δάσκαλου και να ζητήσει βοήθεια από αυτόν είτε στο να αντιμετωπίσει το πείραγμα των συμμαθητών του.
  • Το να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τις κοινωνικές δυσκολίες είναι ένα δώρο το οποίο θα το διαφυλάξει σε όλη του την ζωή .
More in this category: « Συμπεριφορά
back to top

Αποστολή μας είναι η έγκαιρη Αναγνώριση, Διάγνωση, Θεραπεία μέσω πρώιμης παιδικής παρέμβασης. Συνεργαζόμαστε με τους γονείς, το σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία, 

Περισσότερα »

Επικοινωνία

Kάθε άτομο έχει κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να επιτύχει στο σχολείο, στην εργασία του και στην προσωπική του ζωή.

 • Ιωάννου Γκούρα 54-58, 
 • ΆνωΤούμπα, 54352
 • τηλ.& φαξ: 2310 933171
 • κινητό: 6947 936161
 • e-mail: info[at]kentropaidiou.gr

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN