ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

 • font size decrease font size increase font size
 • Print
 • Email
 • Share on Facebook

Πολλοί είναι πλέον οι γάμοι στην Ελλάδα που αποτυχαίνουν και δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Είναι μία περίοδος κρίσης και μπορεί να αισθάνεστε απαρηγόρητοι. Είναι μια περίοδος που όλα μοιάζουν τρελά και αβέβαια. Αγωνιζόσαστε με αισθήματα απώλειας ελέγχου, θυμού, μοναξιάς, ενοχής και απελπισίας. Το διαζύγιο είναι μια απόφαση που έχει επιπτώσεις σε όλα τα μέλη της οικογένειας και όχι μόνο στους συντρόφους.


Ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς που έχουν οι γονείς είναι πώς θα επηρεάσει το διαζύγιο τα παιδιά τους. Το διαζύγιο δεν καταδικάζει τα παιδιά σε χρόνια συναισθηματικά προβλήματα ή σε μόνιμη δυσλειτουργία. Ωστόσο, η έκθεση των παιδιών σε συνεχή διαμάχη μεταξύ των γονέων καθώς και σε μη υγιής οικογενειακές καταστάσεις, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην ψυχοσύνθεση του παιδιού. 

Επειδή το διαζύγιο αφήνει συναισθήματα ανασφάλειες, η τάση μας είναι να επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια  να αλλάξουμε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε και όχι σε αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε. Αυτό που χρειάζονται οι γονείς για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους είναι πληροφόρηση, επαναβεβαίωση και υποστήριξη.   

Τα παιδιά έχουν επίγνωση της συναισθηματικής φόρτισης που επικρατεί στο σπίτι. Διαισθάνονται την δυσαρέσκεια και την λύπη που υπάρχει. Τίποτα δεν είναι πιο στενάχωρο και αγχωτικό για τα παιδιά, από μία αλλαγή στην ζωή τους που δεν την καταλαβαίνουν. Δυστυχώς όμως, είναι πολύ οι γονείς οι οποίοι πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να κατανοήσουν την έννοια του διαζυγίου και αποφεύγουν να μιλήσουν μαζί τους για το επερχόμενο διαζύγιο. Ωστόσο, τα παιδιά τείνουν να προσαρμόζονται ευκολότερα, όταν έχουν κάποια γνώση για το τι γίνεται και όταν έχουν την υποστήριξη αυτών που αγαπούν. Έρευνες έχουν δείξει ότι καλύτερα είναι το παιδί να μαθαίνει από την αρχή για το διαζύγιο των γονέων του.  Όταν δεν το λέμε στα παιδιά από την αρχή, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να το μάθει από το λάθος άτομο με λάθος τρόπο. Όσο δύσκολο και εάν αυτό είναι, ο καλύτερος τρόπος είναι να το μάθει ταυτόχρονα και από τους δύο γονείς. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγονται οι κατηγορίες μεταξύ των γονέων και επιπλέον, οι γονείς αποδεικνύουν ότι μπορούν ανεξάρτητα από το διαζύγιο, να λειτουργήσουν ομαδικά για το καλό συμφέρον των παιδιών τους. Ο τρόπος με τον οποίο θα συζητήσουν για το διαζύγιο, θα επηρεάσει τον τρόπο που θα αντιδράσουν τα παιδιά.  

Γλώσσα που πρέπει και δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε

Οι γονείς μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις εξής φράσεις προκειμένου να εξηγήσουν το διαζύγιο στα παιδιά:

·         «Ο μπαμπάς και η μαμά αποφάσισαν να μην ζουν στο ίδιο σπίτι»

·         «Ο μπαμπάς και η μαμά δεν θα είναι παντρεμένοι από εδώ και πέρα. Θα πάρουν διαζύγιο. Λυπόμαστε πολύ που αυτό πρέπει να γίνει, αλλά η μαμά και ο μπαμπάς πιστεύουν ότι αυτό είναι το καλύτερο για όλους»

·         Καλύτερα να αποφύγετε να πείτε, « Ο μπαμπάς και η μαμά δεν αγαπούν ο ένας τον άλλον πλέον.» Τα παιδιά συνήθως ακούνε να τους λένε ότι τα αγαπούν. Όταν οι γονείς πουν ότι δεν αγαπιούνται πλέον, το παιδί μπορεί να φοβηθεί ότι και αυτό θα χάσει την αγάπη τους. 

Οι γονείς πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση για επανασύνδεση. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούσουν ότι δεν μπορούν τα ίδια, να κάνουν κάτι για να σώσουν το γάμο των γονιών τους.  

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ:

 • να διαφωνείτε και να διαπληκτίζεστε μπροστά στα παιδιά.
 • να μιλάτε άσχημα ή υποτιμητικά για τον άλλο γονέα.
 • να πιέσετε τα παιδιά να διαλέξουν πλευρά.
 • να κατηγορήσετε τα παιδιά για το διαζύγιο.
 • να στηριχτείτε στα παιδιά ή να τους δώσετε υπευθυνότητες που δεν αντιστοιχούν στην ηλικία τους.
 • να χρησιμοποιείτε τα παιδιά για να πληγώσετε τον/την πρώην σύντροφο σας. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε μία ώριμη και πολιτισμένη συζήτηση μεταξύ σας, μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά σας για να στέλνεται μηνύματα ο ένας στον άλλον. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους δικηγόρους σας ή κάποιον ενήλικα φίλο σας.
 • να υπόσχεστε στα παιδιά πράγματα που δεν μπορείτε να τηρήσετε.
 • να προσπαθείτε να εξαγοράσετε την αγάπη των παιδιών σας ή να ξεπληρώσετε τις ενοχές σας, αγοράζοντας τα δώρα ή δίνοντας τα χρήματα κτλ.
 • να παραιτήστε από το ρόλο του γονέα, αφήνοντας τα κάνουν ότι θέλουν ή αφήνοντας τα να είναι αναιδείς και ασεβείς.      

ΠΡΕΠΕΙ

·         να θυμάστε πάντα ότι παρόλο που δεν είστε σύζυγοι πλέον, είστε πάντα γονείς των παιδιών και πρέπει πάντα να τα φροντίζεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο. 

·         να μιλήσετε στα παιδιά μαζί για το διαζύγιο

·         να βεβαιώσετε τα παιδιά ότι τα αγαπάτε, ότι δεν φταίνε αυτά για το διαζύγιο και ότι δεν είναι αυτά υπεύθυνα στο να λύσουν τα προβλήματα σας.

·         Να κάνετε ένα πλάνο το οποίο θα επιτρέπει και τους δύο να έχουν ικανοποιητική επαφή με τα παιδιά.

·          να παραμείνετε στη ζωή του παιδιού ενεργητικά και σε σταθερή συχνότητα. Τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς στην ζωή τους. 

·         να κρατάτε τις υποσχέσεις που δίνετε -Εάν είναι να πάτε να τα πάρετε κάποια συγκεκριμένη ώρα, ή έχετε υποσχεθεί να τα πάτε κάπου, κτλ-.

·         να είστε λογικοί και ελαστικοί με τις διακοπές, αργίες και γιορτές, και να θυμάστε ότι οι ανάγκες των παιδιών έρχονται πάντα πρώτες. 

·         να βάζετε ξεκάθαρους και λογικούς κανόνες, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν ασφάλεια στα παιδιά.

·         να επιδιώκετε συζητήσεις όπου τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τα αληθινά τους συναισθήματα, όσο δύσκολο μπορεί να είναι κάποιες φορές να ακούσετε αυτά που έχουν να σας πουν. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα τους χωρίς να είστε αμυντικοί και αρνητικοί.

·         να είστε υποστηρικτικοί και βοηθητικοί, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλετε τα δικά σας συναισθήματα σε δεύτερη μοίρα. Για παράδειγμα βοηθώντας το παιδί να πάρει τηλέφωνο τον άλλο γονέα, ή ακούγοντας την περιγραφή του παιδιού για το πόσο ωραία πέρασε στην επίσκεψη του  στον άλλο γονέα.

·         Βρείτε υποστηρικτικές υπηρεσίες για τα παιδιά, όπως δημιουργική απασχόληση, αθλητικές δραστηριότητες, ακόμα και συμβουλευτική στήριξη από κάποιο ειδικό.

·         Δεχτείτε βοήθεια για τον εαυτό σας -μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία για να μπορέσετε να διαχειριστείτε όλα τα συναισθήματα που εκδηλώνονται μετά από κάθε διαζύγιο.   

Αφήστε τα παιδιά να αισθανθούν

Οι γονείς πρέπει να επιτρέπουν τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, όποια και εάν είναι αυτά. Αποφύγετε την τάση να λέτε στα παιδιά και ιδιαίτερα στα αγόρια, «να είσαι δυνατός, μην κλαις». Τα δάκρυα είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην θλίψη. Είναι μία βαλβίδα ασφάλειας για να απαλλαχθείς από την θλίψη.  Ωστόσο, δεν πιέζουμε τα παιδιά να κλάψουν, δεν πιέζουμε να εκφράσουν θλίψη που ίσως δεν υπάρχει.  

 Τέλος, εξηγώντας το διαζύγιο στα παιδιά, οι γονείς δίνουν το «σήμα» της προθυμίας να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν σχετικά με το διαζύγιο. Καθώς, το διαζύγιο προχωρά, τα παιδιά θα έχουν καινούργια ερωτηματικά και απορίες. Κάθε φορά, θα είναι ευκολότερο να συζητήσετε σχετικά με αυτά τα θέματα, και καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα έχουν καλύτερη κατανόηση. Μιλώντας με τα παιδιά, προσφέρετε ανακούφιση, διαβεβαίωση και ασφάλεια.  

back to top

Αποστολή μας είναι η έγκαιρη Αναγνώριση, Διάγνωση, Θεραπεία μέσω πρώιμης παιδικής παρέμβασης. Συνεργαζόμαστε με τους γονείς, το σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία, 

Περισσότερα »

Επικοινωνία

Kάθε άτομο έχει κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να επιτύχει στο σχολείο, στην εργασία του και στην προσωπική του ζωή.

 • Ιωάννου Γκούρα 54-58, 
 • ΆνωΤούμπα, 54352
 • τηλ.& φαξ: 2310 933171
 • κινητό: 6947 936161
 • e-mail: info[at]kentropaidiou.gr

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN