Παιχνίδια και Παιδιά. Κατανοώντας την σημασία των παιχνιδιών

 • font size decrease font size increase font size
 • Print
 • Email
 • Share on Facebook

Αναπολώντας τα παιδικά μας χρόνια, εικόνες από ανέμελες στιγμές παιχνιδιού, μας έρχονται στο μυαλό αγαπημένα παιχνίδια που μας χάρισαν οι γονείς μας, όπως λούτρινα αρκουδάκια, κούκλες, αυτοκινητάκια κτλ.. Μπορεί να θυμηθούμε αγαπημένα παιχνίδια που φτιάχναμε μόνοι μας ή που μας τα φτιάχνανε.  Τα παιχνίδια φέρνουν μεγάλη ικανοποίηση και απόλαυση στα παιδιά, αλλά μπορεί και να αποτελέσουν πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία.  Η μίμηση, η αναζήτηση και η ανακάλυψη, όπως και το «μοίρασμα» είναι μόνο κάποιες από τις δεξιότητες που αναπτύσσουν τα παιδιά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Τώρα που πλησιάζουν οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές, οι περισσότεροι από εμάς θα σπεύσουμε να αγοράσουμε παιχνίδια για τα πιο σημαντικά και αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα παιδιά. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιχνίδια δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβά. Οτιδήποτε που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να παίξουν με ασφάλεια, είναι παιχνίδι. Ίσως να έχετε προσέξει ότι πολλές φορές τα παιδιά ασχολούνται περισσότερη ώρα με το περιτύλιγμα ενός παιχνιδιού (κορδέλα, κουτί, χαρτί) παρά με το ίδιο το παιχνίδι. Μικρά και μεγάλα, καθημερινά, λειτουργικά αντικείμενα του σπιτιού (κατσαρόλες, κουτάλες κτλ), κουτιά που μπορούν να παίζουν στο κήπο ή στα μπαλκόνι του σπιτιού, δοχεία αποθήκευσης τροφίμων (τα γνωστά τάπερ) στο μπάνιο, είναι μερικά από πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών. Ωστόσο, γονείς που επιθυμούν να αγοράσουν παιχνίδια για τα παιδιά τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι κατάλληλα και ποια όχι για την ηλικία τους και την προσωπικότητα τους. 


 Γιατί τα παιχνίδια είναι τόσο σημαντικά ;

Προκειμένου τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο και την ζωή, θα πρέπει να αλληλεπιδράσουν με αυτό. Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα μαθαίνουν από την στιγμή της γέννησης τους; Μαθαίνουν να μιλούν, να κάθονται , να περπατούν και να τρέχουν. Μαθαίνουν για τα διάφορα αντικείμενα και ποια είναι η λειτουργικότητα τους καθώς και για την βαρύτητα (μην αναρωτιέστε λοιπόν γιατί ο μικρός σας μπόμπιρας πετάει ότι πιάνει στα χέρια του. Απλά ανακαλύπτει τον κόσμο). Μαθαίνουν για τους ανθρώπους και τον κόσμο. Όλα αυτά γίνονται μέσα από το παιχνίδι.   

Πώς παίζουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους ;

Βρέφη

Τα βρέφη μαθαίνουν για την ζωή μέσα από τις αισθήσεις τους. Ενδιαφέρονται για όψη, την μυρωδιά, την αφή, τον ήχο και την γεύση των πραγμάτων. Αντικείμενα που μπορούν να τα ζουλήξουν και να βγάλουν κάποιο ήχο, να τα πετάξουν, να τα γευτούν, να τα τσιμπήσουν, προκαλούν μεγάλη ευχαρίστηση στους μικρούς μας θησαυρούς. Επίσης, διασκεδάζουν με αντικείμενα που μπορούν να τα τσουλήσουν, να τα ανοίξουν και κλείσουν και που μπορούν να βάλουν στο στόμα τους.  

 

 

Προσχολική Ηλικία

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν μέσα από την πράξη δηλαδή όταν αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον. Είναι πολύ απασχολημένα αναπτύσσοντας δεξιότητες. Τους αρέσει να κατασκευάζουν πύργους με τουβλάκια, να ζωγραφίζουν και να βάφουν. Επίσης, ενασχολούνται με το μιμικό παιχνίδι, με το να υποδύονται ρόλους. Επίσης, διασκεδάζουν πολύ να μεταμφιέζονται και να φοράνε αποκριάτικα κοστούμια καθώς και το κουκλοθέατρο. Είναι πολύ ενεργητικά και τους αρέσουν τα κινητικά παιχνίδια. Χρειάζονται μεγάλες μπάλες που μπορούν να τις κυλήσουν ή να τις πετάξουν, αυτοκινητάκια και παιδικά τρίκυκλα ποδηλατάκια.

 

Σχολική Ηλικία

Παιδιά της σχολικής ηλικίας αισθάνονται περισσότερο ως μεγάλοι και τους αρέσουν δραστηριότητες που οδηγούν σε αληθινά προϊόντα, όπως κοσμήματα, μοντελισμός αυτοκινήτων και αεροπλάνων, ρούχα ή συλλογές από διάφορα αντικείμενα (χαρτάκια με διάφορα θέματα, αυτοκόλλητα, κτλ.) Επίσης, σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αναπτύσσουν ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και τους αρέσει να έχουν αντικείμενα σχετικά με τον αθλητισμό, όπως πατίνια, ποδήλατα, μπάλες, κτλ. Αγαπούν ιδιαίτερα τα επιτραπέζια παιχνίδια που έχουν και εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, όπως το ντόμινο που διδάσκει μαθηματικά και παιχνίδια που προωθεί  δεξιότητες σχετικά με την επίλυση προβλημάτων.

 

Ασφάλεια Παιχνιδιών

Περισσότερο από 120.000 παιδιά στον κόσμο καταλήγουν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων κάθε χρόνο μετά από ατυχήματα που σχετίζονται με παιχνίδια. Είναι επομένως, πολύ σημαντικό να αξιολογούμε την ασφάλεια των παιχνιδιών που αγοράζουμε για τα παιδιά μας. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες συμβουλές για το πώς να επιλέγουμε παιχνίδια με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών:

 • Επιλέξτε παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Κάποια παιχνίδια είναι κατασκευασμένα για παιδιά κάτω των 3 ετών και δεν περιλαμβάνουν μικροαντικείμενα που μπορεί το παιδί να βάλει στο στόμα του. Βρέφη και νήπια δεν πρέπει να παίζουν με παιχνίδια που είναι μικρότερα σε μέγεθος από ένα νόμισμα των πενήντα λεπτών. Ελέγξτε τα κουκλάκια να μην αποτελούνται από μάτια, μύτη που μπορούν να ξηλωθούν με το κίνδυνο τα παιδιά να τα βάλουν στο στόμα.
 • Παιδιά κάτω των 6 ετών δεν πρέπει να παίζουν με μπαλόνια που φουσκώνουμε εμείς γιατί σε περίπτωση που το μπαλόνι σκάσει, το παιδί πολύ πιθανόν να βάλει κομμάτια από το σκασμένο μπαλόνι στο στόμα με κίνδυνο να πνιγεί.
 • Εξηγήστε και δείξτε στο παιδί την σωστή χρήση
 • παιχνιδιών, όπως για παράδειγμα το ποδήλατο και την χρησιμότητα του κράνους. 
 • Ελέγχετε την κατάσταση των παιχνιδιών σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σπασμένα παιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.
 • Αποθηκεύεται τα παιχνίδια με ασφάλεια στα ράφια και σε αεριζόμενα κουτιά (τα παιδιά έχουν μία τάση να κρύβονται μέσα στα κουτιά, καλάθια κτλ.) και διδάξετε στα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αποθηκεύετε βαριά παιχνίδια σε χαμηλά ράφια ή σε αποθηκευτικούς χώρους που έχουν πόρτα και ελέγχετε τακτικά την κατάσταση των ραφιών. Αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών πρέπει επίσης να είναι χαμηλά και σε προσβάσιμη τοποθεσία, έτσι ώστε τα παιδιά να μην σκαρφαλώνουν για να τα πάρουν. Επίσης, τα κουτιά αποθήκευσης δεν θα πρέπει να έχουν κοφτερές γωνίες και σκληρές επιφάνειες. Το καλύτερο αποθηκευτικό κουτί είναι ένα κουτί ή καλάθι χωρίς καπάκι.
 • Επιβλέπετε τα παιδιά κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.    

                         

Ηλικία

Παιχνίδια που μπορείς να επιλέξεις

Παιχνίδια που δεν πρέπει να επιλέξεις

Νεογέννητο- 1ος έτους

 

 

 

Χρωματιστά αντικείμενα, ζωγραφιές με χρώματα που θα μπορεί να δει αλλά να μην αγγίξει, «καρουζέλ» κρεμασμένα , παιχνίδια που δεν σπάνε και βγάζουν ήχους όταν τα πιάνει, μουσικές κασέτες με απαλή μουσική, κουκλάκια ή ζωάκια που δεν έχουν επιπρόσθετα αντικείμενα ραμμένα πάνω τους (μάτια, κτλ.) και που μπορείτε να τα πλένετε και αυτοκινούμενα παιχνίδια που το μήκος του κορμού τους δεν ξεπερνά τα 15 εκατοστά .

Αντικείμενα που είναι σε μικρό μέγεθος, παιχνίδια με σκληρές γωνίες, που είναι βαμμένα με τοξικά χρώματα, που είναι πολύ μεγάλα (15 εκατοστά και πάνω), και μπαλόνια

1 έως 2 ετών

 

Παιχνίδια που μπορεί να τα κινήσει ή να σπρώξει. Βιβλία φτιαγμένα από διαφορετικά υφάσματα και υλικά, πλαστικούς καθρέφτες, παζλ με μεγάλα κομμάτια (σφηνώματα), τουβλάκια. Παιχνίδια με ήχους ζώων, μεταφορικών μέσων, ήχων του σπιτιού.

Μικρά παιχνίδια, παιχνίδια που αποτελούνται από μικροαντικείμενα, λούτρινα με ραμμένα μάτια, μύτη κτλ που μπορεί να ξηλωθούν και παιχνίδια με έντονες γωνίες.

2 έως 3 ετών

 

 

Πλαστελίνη, κερομπογιές, παζλ με μεγάλα κομμάτια, κουνιστά αλογάκια, μαλακιές μπάλες διαφορετικών μεγεθών, μουσικά όργανα, βιβλία με ήχους. 

 

       

Παιχνίδια που αποτελούνται από μικροαντικείμενα ή με κοφτερές γωνίες, ηλεκτρονικά παιχνίδια, πολεμικά παιχνίδια, στρατιωτάκια, κτλ.

3 έως 4 ετών

 

 

 

        

Κούκλες με απλή ενδυμασία, μπάλες σε όλα τα μεγέθη, φορτηγάκια, αυτοκινητάκια, τουβλάκια για κατασκευές, παιχνίδια που αντιγράφουν αντικείμενα τις καθημερινής μας ζωή, όπως τηλέφωνο, κουζινικά κτλ., πλαστελίνες, πλαστικά ψαλίδια, βιβλία, ξυλομπογιές, μπλόκ ζωγραφικής.

 

            

 

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Στρατιωτάκια και πολεμικά παιχνίδια, παιχνίδια με κοφτερές γωνίες, μικροαντικείμενα.

4 έως 5 ετών

 

 

 

Τουβλάκια για κατασκευές, απλές κατασκευές, παζλ, πλαστελίνες και πλαστικό πηλό, τρενάκια, αυτοκινητάκια που κινούνται με μπαταρίες, δακτυλομπογιές, βιβλία, παραμύθια, απλά μουσικά όργανα. Ποδηλατάκια ανάλογα της ηλικίας τους.

     

        

Τοξικά υλικά ζωγραφικής, όπλα και πολεμικά παιχνίδια

6 έως 8 ετών

 

 

Κατασκευές, ποδήλατο, πατίνι, υλικά για ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, σφραγίδες, εργαλεία, βιβλία και μουσικά CD.

 

 

 

 

Πολεμικά παιχνίδια, τοξικά υλικά παιχνίδια, ποδήλατα και πατίνια χωρίς κράνος και προστατευτικά.

8 έως 12 ετών

 

Υλικά για hobbies, μουσικά όργανα και υλικά για ζωγραφιές, αντικείμενα σχετικά με αθλήματα, ποδήλατα, βιβλία, μουσική και ταινίες.  

 

            

Πυροτεχνήματα, δυναμιτάκια, τόξα και πιστόλια.

 Μην αγοράζετε πολλά παιχνίδια και μην επηρεάζεστε από τις διαφημίσεις. Θα πρέπει τα παιδιά να μάθουν να εκτιμούν την αξία των παιχνιδιών και να τα σέβονται. Η αγορά κάποιου παιχνιδιού που επιθυμεί το παιδί να αποκτήσει μπορεί να αποτελέσει το ερέθισμα να μάθει καινούργιες έννοιες και δεξιότητες, όπως την αποταμίευση, το ότι βάζουμε στόχους και προσπαθούμε να τους πετύχουμε. Μπορούν να αναλάβουν κάποιες υπευθυνότητες μέσα στο σπίτι για ορισμένο χρονικό διάστημα και η επιβράβευση μπορεί να είναι κάποιο παιχνίδι που θέλει να αποκτήσει ή μια δραστηριότητα θέλει να κάνει.  

back to top

Αποστολή μας είναι η έγκαιρη Αναγνώριση, Διάγνωση, Θεραπεία μέσω πρώιμης παιδικής παρέμβασης. Συνεργαζόμαστε με τους γονείς, το σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία, 

Περισσότερα »

Επικοινωνία

Kάθε άτομο έχει κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να επιτύχει στο σχολείο, στην εργασία του και στην προσωπική του ζωή.

 • Ιωάννου Γκούρα 54-58, 
 • ΆνωΤούμπα, 54352
 • τηλ.& φαξ: 2310 933171
 • κινητό: 6947 936161
 • e-mail: info[at]kentropaidiou.gr

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

fb iconLog in with Facebook

LOG IN